Sellingen, de Parel van Westerwolde

by de Baron

Sellingen is een dorp in de gemeente Vlagtwedde in de streek Westerwolde aan de Ruiten Aa.  En heeft een grondoppervlak van ca. 9,95 ha. Het is een esdorp en het heeft dan een voor deze dorpen kenmerkende brink. Sellingen is in de Middeleeuwen ontstaan. Voor de Reformatie had het een eigen kerspel dat de marken Sellingen, Laude en Ter Haar omvatte. De Nederlands-hervormde kerk is waarschijnlijk in de 14e eeuw gebouwd.

Sellingen is gelegen in het mooie gebied Westerwolde. Hoewel de sporen van bewoning in deze streek teruggaan tot zo’n 5000 jaar voor Christus, is Westerwolde altijd een dunbevolkt gebied gebleven.

Het grootste deel van het gebied bestond uit een nagenoeg ondoordringbaar veenmoeras, het Bourtanger Moor. De eerste bewoners vestigden zich op de hogere gronden langs de Mussel A en de Ruiten A.

kerk

In de Middeleeuwen groeiden deze nederzettingen uit tot zogenaamde esdorpen, zoals Onstwedde, Vlagtwedde, en ook Sellingen. Vanaf hier namen de bewoners de bosgrond in gebruik voor hun akkers, de essen. Zo ontstonden de ingetogen esgehuchtjes Smeerling, Ter Borg en Ter Wupping. Deze dorpjes rondom Sellingen lijken stil te staan in de tijd.

Een prachtige historische bezienswaardigheid in Sellingen is het vroeg gotisch kerkje, vermoedelijk uit de 14e eeuw. Het dak is bedekt met oude holle en bolle pannen – monniken en nonnen genoemd.

Het jaar 1890 is voor de ontwikkeling van Sellingen, van oorsprong een zuiver agrarisch dorp, van grote betekenis geweest. In dat jaar werd namelijk dit dorp, vanwege zijn centrale ligging binnen de gemeentegrenzen, aangewezen als bestuurscentrum van de zeer uitgestrekte gemeente. Mede als gevolg hiervan werd onder meer de basis voor de dienstensector, bijvoorbeeld de middenstandsbedrijven, in de loop der jaren aanzienlijk verbreed.

Share this article

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.